Keuzelijst:

Nieuwsbrief

Zie je graag al wat meer van de Vlaamse Ardennen? Bekijk hier het filmpje van de Vlaamse Ardennen.

Op zoek naar leuke to do’s in de regio op het moment van je verblijf? We voorzien je kalender in de vakantiewoning. Check je graag al eens op voorhand, bekijk dan de Uit-kalender van Herzele.

Eyndevelde is het middelpunt van 15km aan heerlijk wandelen, fietsen, dineren, shoppen, kortom alles voor een weekendje weg:

map_2

Twaalf foto's en zo veel onderliggende schatten van de streek

picture
Horen en zien

In de zomermaanden kan je in Herzele terecht op dinsdagavond voor gratis concerten in open lucht. Het hele jaar door wordt er een mooi cultureel programma samengesteld in CC De Steenoven.

Cinema Focus van Geraardsbergen is een gezellige cinema met grote bar, goed voor enkele uren  onvervalst filmplezier.

picture
Een streepje cultuur

Bezoek één van molens die Herzele rijk is: o.a. Molen Ter Rijst en Molen te Rullegem. Deze kunnen na afspraak met de dienst Toerisme bezocht worden.

Zin in meer geschiedenis? Bezoek de burcht van Herzele of bekijk het Erfgoed. Wist je dat grondgebied Herzele 2 kastelen en een burcht bezit? Lees er alles over via deze link.

Volg de Arpia kunstroute vanuit Sint-Lievens-Esse en ontdek de moderne menhirs in onze straat.

Wandel of fiets over de oude Trambaan.

In het Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke leer je meer over onze voorouders uit de Gallo-Romeinse periode.

picture
Met de auto

Auto/Jeep: Ga off road of verken de Denderroute Zuid

picture
Fietsroutes & wielrennen

Maak er een fietsweekend van en gebruik Eyndevelde als uitvalsbasis om de Vlaamse Ardennen te leren kennen of om de Ronde van Vlaanderen te volgen.

Via de fietsroutes van Herzele heb je toegang tot het Digitaal fietsplatform Toerisme Vlaamse Ardennen (route downloadbaar als .pdf of .gpx)

De Muur van Geraardsbergen is op 14 km van Eyndevelde. Smeer je kuiten al maar in!

In ’t Berghof, het favoriete supporterscafé van Frank Vandenbroecke, verwelkomt uitbater Claudy iedereen met open armen. Jaarlijks start hier ook de memorial van Steenhuize naar Ploegsteert.

Elektrische fietsen huur je bij Tony Bracke.

Al benieuwd naar enkele beelden? Check ze hier.

Fietsblogger Herman De Wulf zet 7 mooie fietsroutes in de Vlaamse Ardennen op een rij.

Of combineer kunst bekijken met fietsen via de Kunst op de Kaart route van Klara.

Wil je fietsen combineren met lokaal lekkers? Check dan zeker de belevingspakketten van De Streekboetiek.

Fiets cfr knoopunt 33 staat aan het begin van de straat; Zottegemroute van Toerisme Vlaanderen brengt je langs verschillende brouwerijen.

Mountainbike: de 8 van Herzele of via de netwerkroutes van Bloso.

Liever het echte werk begeleid door professionals? Check dan Everbike.

Zin om hier een fiets te huren? Dat kan. De sportdienst van Herzele biedt u deze mogelijkheid (incl tandems en kinderfietsen).

picture
Ruiterroute

In Sint-Lievens-Esse zijn er verschillende ruiter- en menroutes, waaronder de Livinusroute of de à l’aise-route.

Een ruiterroute à l’aise (12 km) met start in de Beverstraat 4, langs de deelgemeenten Sint-Lievens-Esse en Woubrechtegem.

picture
Wandelen

Sint-Lievens-Esse is rijk aan het natuurgebied het Duivenbos. Je kan er terecht voor een zalige natuurwandeling of leuke picknick. Het Duivenbos is een trekpleister voor zeer vele wandelroutes (o.a. streek GR Vlaamse Ardennen, op schattenjacht met geocachen, de kinderkaart van Natuurpunt, Kunstroute van Arpia etc…)

NIEUW

In het kader van 1050 jaar Herzele, doe je tussen juni en september 2022 Unlock Herzele. Dit is een escape game doorheen de gemeente.

Daarnaast is er ook de Groeiheldentocht, een Geocache-wandeling die je naar 8 plaatsen in Herzele brengt. Met behulp van coördinaten en QR-codes, vind je informatie, opdracht en spelletjes waarbij gezondheidsthema’s centraal staan.

Wandelwalhalla

In de Vlaamse Ardennen, Vlaanderen mooiste landschap, is dit jaar het wandelnetwerk uitgebreid tot één grote verbinding doorheen de hele regio. Met de wandelnetwerkkaarten en belevingsgids wandel je tot 800 km in het wandelwalhalla van Vlaanderen. Check de filmpjes.

Wil je wandelen combineren met lokaal lekkers? Check dan zeker de belevingspakketten van De Streekboetiek.

 

Toerisme Herzele

Digitaal wandelplatform van Herzele

Ontdek de gemeentelijke wandelroutes op het digitaal wandelplatform van Herzele dat i.s.m. Toerisme Vlaamse Ardennen werd ontwikkeld. Je kan de wandelingen als .pdf en .gpx downloaden.

De (E-) step op

Verken je onze streek, vol bergop en bergaf op een andere manier. Met de elektrische step gaat dit zonder enige moeite en toch aan een rustig tempo.

picture
Wellness

Voor sauna, massage etc, kortom, wellness, hoef je niet ver te lopen.

In Haaltert kan je bij Ekilibre terecht voor een bio-energetische wellness, zelfs in gezinsverband.

In onze straat bezorg je je baby een baby spa in Little Bubbles.

picture
Terrasjes en tearooms

Ga je wandelen of fietsen in de buurt? Dan is een terrasje als onderbreking wel fijn.

In ’t Groot Geluk in Aaigem eet je een heerlijk ontbijt of een lekker gebakje in de namiddag. Meer voor ijs? Ga bij hun buren en proef het artisanale roomijs van Hoeve Van Den Bossche.

Soshun Herzele is een concept-store en theehuis. Ook Lathee Geraardsbergen is het proeven waard.

Koppel je een drankje liever aan shoppen? Stop dan zeker in Gifts@bar in Zottegem. Daar eet je  ook hippe boterhammen in Zet Ou of gezonde hamburgers in Levisburgers.

In de buurt geniet je van een drankje in de zon in onze straat in eetcafé Quattro, in ’t Berghof (Steenhuize) en in Karrewiel (Lierde).

Tussen de het Dender-sas van Idegem en de kerk ligt Eetkaffee Break@4 voor anker. Van op de Dijk kom je er via een authentiek, metalen ophaalbruggetje of – nog origineler – op eigen trekkracht, via een van de weinige handbediende veerpontjes van ons land. Het is een leuke attractie bij fietsers en wandelaars, op zon- en feestdagen van mei tot en met september.

picture
Aan tafel!

De Vlaamse Ardennen ken je als een streek met een prachtige natuur om in te wandelen, met uitdagingen voor wielerliefhebbers en met vele streekbieren en – producten.

 

Restaurants

Niet alleen de ingrediënten zijn aanwezig, maar er zijn ook enkele jonge keukenchefs die een waar festijn op je bord toveren.

Eten in stijl kan ook bij Alexandre tijdens een romantisch weekendje weg of sfeervol dineren bij TwoCooks. Eten in een kader in ware Gaudi-stijl doe je in ’t Schitterend Ongeluk in Herzele. In ’t Fonteintje proef van je lekkere gerechten van Belgisch-Franse keuken.

picture
Op stap met de kinderen

Met de burcht van Herzele op de achtergrond, kunnen de kinderen spelen op een fantastische locatie, terwijl de ouders een bezoek brengen aan de winkel van Brouwerij De Rijck.

Om de hoek van onze straat is er ook een kleine buitenspeeltuin. Aan CC De Steenoven is er een skatepark.

Verder zijn er binnenspeeltuinen in Hillegem, Geraardsbergen en Zottegem.

Zwemmen kan ook op 10 min van hier in Zottegem, de Gavers Geraardsbergen of Ninove.

Avontuurlijker? Ga muurklimmen in Zottegem.

Diertjes bekijken? Pairi Daiza is op 40 min van hier, maar in de buurt zijn er verscheidene kinderboerderijen. Keuze te over.

In restaurant ’t Fonteintje of in tearoom ’t Wijnantshof is er een buitenspeeltuin voor de kinderen.

In Zottegem ravotten de kinderen in het speelbos, terwijl de ouders een terrasje doen in het kasteel Breivelde. Of ga avontuurlijk spelen in het parcours van Beislovenpark. Ontdek alle speeltuintjes van Zottegem met Graaf Egmont. Of ontdek het kleine Molenwaterpark in Elene.

Wandelen met alpaca’s in Ecosnooze Brakel. Of in Bambrugge.

Meer tips voor uitstappen met kinderen in de Vlaamse Ardennen vind je op Vlaanderen Vakantieland en op de website van Routen.

picture
Lokaal lekkers

De Vlaamse Ardennen is rijk aan streekproducten.

Enkele plaatselijke lekkernijen zijn de yoghurt van de Speiboerderij , de groenten en het fruit van de Kollebloem nog zo veel meer.

In hoeveslagerij Daem ben je aan het juiste adres voor fijn vlees rechtstreeks van producent tot consument.

In de Kruidenschuit verkoopt natuurgids Frederik Dierickx producten waarin kruiden, fruit en groenen vewerkt zijn; zowel bereidingen voor keukengebruik (zoals kruidenzout en chutney) als tincturen (een alcoholische oplossing) en infusies (aftreksels van planten).

Voor ijsje ga je naar Studio Gelato in de Zavelstraat om de hoek. Italiaans ijs uit Esse.

Hou je van Napolitaanse zuurdesem pizza’s? Plaats dan zeker je bestelling bij Pastoria in ons dorp.

De Geutelingen worden sinds mensenheugnis gebakken. Elst (Brakel) – in  het hart van de Vlaamse Ardennen- is het middelpunt van deze traditie. Rondleidingen en workshops zijn mogelijk.

Schuimwijn

In Sint-Lievens-Esse ligt al 10 jaar de wijngaard van Driesse, wijnboer van mousserende wijnen van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Je kan in Sint-Lievens-Houtem de zaak bezoeken, maar ook de wijngaard achter onze deur. Meer info.

In Borsbeke vind je Pres De Gand, een wijndomein van 5ha. De witte druiven zijn Chardonnay en Auxerrois. De rode druiven zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Cabernet Dorsa. De wijnwinkel is iedere zaterdag open van 10u tot 17u. Begeleide bezoeken zijn ook mogelijk.

Alle streekproducten van de Vlaamse Ardennen vind je terug via De Streekboetiek (in onze straat).

De Streekboetiek

Eva van De Streekboetiek maakt het je gemakkelijk. Al het lekkers van de Vlaamse Ardennen (dranken, al dan niet alcoholisch; snoepjes; chocolade etc…) vind je op haar site terug.

Meer nog, je wordt er ook verwend met ware belevingspakketten. Met andere woorden, doe je een wandeling of een fietstocht door de Vlaamse Ardennen, dan kan je een pakket met de kaart en met drank en versnaperingen aankopen. Eerst de inspanning en daarna heerlijke ontspanning. Je leest er hier alles over.

picture
Brouwerij Pater Lieven

Brouwerij Van den Bossche is de brouwer van het bier Pater Lieven en o.a. van het befaamde Buffalo bier. Er is zelfs een heuse brouwerijfietstocht in Herzele en je kan ook het traject van Plan Bier in de Vlaamse Ardennen volgen. In ’t Wijnantshof proef je de bieren van de lokale brouwerijen.

Meer bier?

Voor een zalige biefstuk kan u terecht in taverne-restaurant De Tramstatie, wat trouwens ook 1 van de 2 streekbierencafés is die Sint-Lievens-Esse rijk is. Het andere is Café De Paling, dat ook een eigen wielertoeristenclub De Palingrijders heeft.

BEZOEKEN MET KENNERS

In Herzele zijn er heel wat arrangementen die je verblijf een culturele, culinaire of sportieve toets geven. Graag zetten we er enkele voor jullie op een rij:

 • In Sint-Lievens-Esse ligt de wijngaard van Driesse schuimwijn. Je kan in Sint-Lievens-Houtem de zaak bezoeken, maar ook de wijngaard achter onze deur. Meer info.
 • Toerisme Herzele heeft diverse uitstappen voor je in petto: een rondrit met de bus, molens bezoeken, brouwerijen bezoeken en nog een streepje cultuur in galerij Cammu.
 • Met Gidsen Vlaamse Ardennen maak je een heerlijke wandeling door Herzele, langs de burcht, de molens, de brouwerij etc.
 • Gidsen Vlaamse Ardennen neemt je ook graag mee op daguitstap van Livinus tot Manneke Pis.
 • Doe je graag een uitgebreid bezoek aan een molen, dan nemen Gidsen Vlaamse Ardennen je mee naar de Rosmolen.
 • Of misschien ga je wel graag op stap met Nonkel Bart? Bart brengt je langs de mythische plaatsen van de wielerwedstrijden (mét petjes en vlagjes) en vertelt je al zijn weetjes en anekdotes over de Vlaamse Ardennen.

Aan u de keuze!

TOCH NOG ZIN IN DE STAD?

Gent en Brussel liggen op 30min, Zottegem en Ninove op 10 min, Geraardsbergen op 15 min, Aalst op 20 minuten.

Zo vind je in de nabije steden de wooncollectie van Ernel, de Gifts@Bar

Maar shoppen doe je ook in de kleinere gemeenten. Check de hippe kinderschoenen van Raaf en Vos, de Scandinavische kinderwinkel Hip Hoi, de belevingswinkel en familiecafé Kokon, de eigenzinnige collectie speelgoed in De Fabeltjesfabriek, de vintage collectie van Retro lifestyle, de juweeltjes van Bizoux, de stofjes van Lavvie Ebbel, etc…

Meer info over activiteiten in de regio vind je terug op Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen.

NOG MEER ZIN OM TE SPORTEN?

 • Padel op één van de 4 pleinen bij Bonair sport , in de groene natuur
 • Zwem in één van de zwembaden in buurt (Zottegem, Ninove, Geraardsbergen) of aan het strand van De Gavers
 • Ga muurklimmen bij Future Sports in Zottegem
 • Verken alle uitdagende activiteiten van The Outsider
 • etc…

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF VAN EYNDEVELDE:

Inschrijven!

Keuzelijst: